smestaj apartmani cene leto
grcka letovanje 2013     Drustvena mreza za putovanja i zabavu


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Prag smestaj 2014Prag

Prag je glavni i najveći grad Češke. Nalazi se na reci Vltavi, i ima oko 1,2 miliona stanovnika. Prag spada u najočuvanije velike gradove Evrope, pa je danas njegovo prostano istorijsko jezgro pod zaštitom UNESKOa. Grad je zbog svog bogatstva poznat i pod nadimkom Zlatni Prag.

Naziv grada je staroslovenskog porekla i znači gaz, mesto za prelaz. U današnjem češkom jeziku ovo bi bila reč prah. Ovaj naziv bi po predanju bio vezan za gaz preko reke Vltave, međutim dokaza za ovu tvrdnju nema. Stoga se danas naziv grada više vezuje za naziv brda na kome podignut Praški grad (zamak), koji se na češkom izgovara na praze.

Grad Prag se nalazi u srcu Evrope, podjednako udaljen od svih njenih granica. On je, takođe, u centralnom delu istorijske zemlje Bohemske, koja čini 2/3 današnje Češke Republike (zapadni i središnji deo). Od Brna, drugog po veličini grada u državi, Prag je udaljen 210 km severozapadno. Najbliži glavni gradovi su Beč (320 km), Bratislava (330 km) i Berlin (350 km).

Prag je smešten u središnjem delu Srednječeškog pobrđa. Grad se obrazovao na nizu devet brda oko okuke reke Vltave - Letna, Vitkov, Opiš, Vetrov, Skalka, Emauzi, Višehrad, Karlov i Petrin. Nadmorska visina grada je od 170 do 400 metara, s tim što se gradsko jezgro nalazi na oko 200 metara.

Veći deo grada leži u dolini reke Vltave, dok je ostatak u dolinama 9 malih pritoka. S leve strane u reku se u gradu uliva 5 potoka, a sa desne 4. Reka Vltava spada u simbole grada i sam pojam Praga se teško može odvojiti od nje. Deo reke Vltave kroz Prag dugačak je 30 kilometara, a srednja dubina na ovom potezu je 2,75 m (najdublja 10,5 m). Vltava u Pragu pravi veliku okuku i obilazi devet ostrva. Ona se uliva u reku Labu 25 kilometara severno od grada.

Klima u Pragu je umereno kontinentalna sa izrazito naglašenim godišnjim dobima.

Kao jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteđen od razaranja u Drugom svetskom ratu, Prag je danas prvorazredno turističko odredište.

Arhitektura Praga je raznovrsna, od romaničke, gotičke, renesansne, barokne, rokoko, klasicističke, ampir arhitekture, do pravaca 20. veka secesije i kubizma.

Kroz istoriju grad je dobijao mnoge epitete, kao Praga totius Bohemiae domina (Prag, gospodarica Češke), Praga mater urbium (Prag, majka svih gradova), ili Praga caput regni (Prag, glava imperije - misli sa na Sveto rimsko carstvo). Car Svetog rimskog carstva Karlo IV nazvao je Prag zlatni grad. Od 19. veka zovu ga i grad stotinu tornjeva, iako ih u gradu ima čak 550.
Prolecna putovanja - proleće u Pragu

Prolecna putovanja - proleće ...

Proleće u Pragu ponuda turističke agencije Belvi travel. ZLATNI PRAG - 6 DANA AUTOBUSOM - Polasci: mart, april, maj 2014. Aranžman obuhvata prevoz, smeštaju u hotelu sa 3*, Razgledanje Bratislave,...
Jeftine avio karte za Prag

Jeftine avio karte za Prag

Planirate put u Prag, avio kompanija Lot Polish Airlines je pravi izbor za Vas. Letovi za Prag iz Beograda, već od 24 500 RSD. Rezervišite Vašu kartu, putujte sa nama i uverite se zašto smo jedna ...
Prag paket aranžman 5 dana

Prag paket aranžman 5 dana

Turistička agencija Argus tours ponuda Prag 2014 paket aranžman 5 dana bus + smeštaj + međunarodno osiguranje.. Prag je glavni grad Ceske. Nalazi se na reci Vltavi i ima oko 1,2 miliona stanovnika...
 Prolecna putovanja - 8. mart u Pragu

Prolecna putovanja - 8. mart ...

Prag, glavni grad Češke, na reci Vltavi, vekovima je bio prestoni grad i veliki kulturni i trgovinski centar srednje Evrope. Specijalna ponuda 8. mart u Pragu. Ponuda obuhvata prevoz, smeštaj u hot...
1. Maj u Pragu

1. Maj u Pragu

Turistička agencija Continetal tavel, ponuda 1.Maj u Pragu. Termin 27.04 – 02.05.2014 Prag - magični grad, zlatni grad, grad stotinu tornjeva... Grad najveće istorijske vrednosti sa dugom tradic...

Ponude u regionu

Tematski odmor

Portal DalekoOdPosla.com nudi besplatan pregled ideja za putovanje i najpovoljnije cene smeštaja i drugih usluga u dogovoru sa vlasnicima smestaja, ali ne možemo biti odgovorni za ispravnost cene i usluge koje su nam dostavljene, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima.
Sutomore smestaj - sutomore smestaj, Srebrno jezero - srebrno jezero, Grcka letovanje 2014, Turska letovanje 2014 Crna Gora
facebook izrada web sajtova Sva prava zadržana 2014